Dzsihádisták és kék emberek – a Magyar Honvédség szerepvállalása Száhelben

Dzsihádisták és kék emberek – a Magyar Honvédség szerepvállalása Száhelben

Konferencia a Migrációkutató Intézet szervezésében

A Száhel mára Földünk egyik legfontosabb válsággócává vált, ahol az elmúlt években szorosan összekapcsolódtak a strukturális kihívások, mint a túlnépesedés, a klímaváltozás és törékeny államiság, felerősítve az etnikai ellentétekkel és a dzsihádista csoportok előretörésével. A térség ma mintegy hatmillió külső és belső menekült otthona, akiknek egyre nagyobb része választja az elvándorlást Európa felé, kiegészítve azokkal a gazdasági migránsokkal, akik a jobb élet reményében vágnak neki az útnak. Mind a helyi, mind a nemzetközi szereplők számára kulcskérdés tehát, hogy stabilizálják a régiót, és olyan perspektívákat kínáljanak az ott élő több mint 100 millió embernek, hogy hazájukban tudják elképzelni jövőjüket.
Ennek eléréséhez alapvető fontosságú a különféle szélsőséges csoportok felszámolása, amelyhez 2022-től a Magyar Honvédség is közvetlenül hozzájárul majd a Takuba Alkalmi Harci Kötelék keretében. Rendezvényünk célja az általános helyzet és a magyar szerepvállalás körüljárása lesz. Milyen stratégiai és szövetségesi érdekek vezetik Magyarország száheli tevékenységét? Milyen lehet egy francia vezetésű misszió? És mit jelent ez az új művelet a Honvédség számára?

A rendezvény időpontja: 2022.01.10. (hétfő) 17:00-18:15
Helyszín: 1113 Budapest, Tas vezér u. 3-7. MCC Scruton [a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában]

Előzetes regisztráció 2022.01.10. 10:00-ig: https://feliratkozas.mcc.hu/dzsihadistak-es-kek-emberek-a-magyar-honvedseg-szerepvallalasa-szahelben

Program:

17:00-17:05 Köszöntő: Dr. Dezső Tamás (igazgató, Migrációkutató Intézet)
17:05-17:55 Kerekasztal-beszélgetés – moderátor: Gönczi Róbert, Migrációkutató Intézet, tudományos segédmunkatárs

  • Dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka
  • Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos
  • Dr. Marsai Viktor, kutatási igazgató, Migrációkutató Intézet

17:55-18:10 Kérdések
18:10-18:15 Záró gondolatok