Könyvbemutató – Sándor Lénárd: Alkotmányjogi utazás Amerikában

Könyvbemutató – Sándor Lénárd: Alkotmányjogi utazás Amerikában

Programról:
Benjamin Franklin, Amerika egyik alapító atyjának máig ható üzenete, hogy az alkotmányban kifejezésre jutó elvek, értékek és jogok, illetve tágabb értelemben az erkölcsi, politikai és gazdasági víziók egyetlen nemzetnek sem hullanak az ölébe. Ezeket csak hosszas küzdelmek, párbeszédek, viták és nem egy esetben harcok árán lehet kivívni. A konfrontációkban kibontakozó gondolkodás azonban kultúrateremtő hatású, nélkülözhetetlen a politikai hagyomány megszilárdulásához.

Az interjúkötet az amerikai politikai közösség ilyen küzdelmeibe enged bepillantást. Philadelphiától San Diegóig, Washingtontól Seattle-ig Amerika legnevesebb jogászprofesszorai, alkotmányjogász szakértői, valamint híres jogászintézményeinek vezetői kalauzolnak az egyedülálló utazás során. Szókimondó őszinteséggel rántják le a leplet az ország jelenkori alkotmányos dilemmáiról, így például a hatalomgyakorlási struktúra torzulásáról, a bírókinevezések tétjéről vagy a modern technológia alapvető jogokra gyakorolt hatásairól. A súlyos kérdések tárgyalása közben olyan érdekességekre is fény derül, mint például hogy kik voltak az "éjféli bírók", mi az a "bírósági dzsúdzsucu", hogyan forradalmasítják az alkotmányjogi gondolkodást a karizmatikus vezetők, vagy miért tüntetnek ma gyakrabban a legfelsőbb bíróság, mint a törvényhozás épülete előtt. Az utazás során nemcsak a pezsgő tengerentúli vitakultúra, hanem az a tanulság is kirajzolódik, hogy végső soron minden ország sorsa a saját kezében van.

Előadó: Dr. Sándor Lénárd

Sándor Lénárd 1982-ben született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász-, majd az amerikai Canisius College-ban MBA diplomát szerzett. Közel tíz éven keresztül volt az Alkotmánybíróságon főtanácsadó, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Kutatási területe a gazdasági globalizáció nemzetközi jogi összefüggései. Rendszeresen publikál többek között a Mandiner, az Országút, a Magyar Nemzet és a Hungarian Conservative folyóiratokban, valamint a Ludvika tudományos platformon.

 

Beszélgetőtárs: Dr. Nagypál Szabolcs 

Dr. Nagypál Szabolcs jogász, teológus és bölcsész, az MCC Jogi Iskola vezetője. Az Iskolán belül a Jog és Társadalom Műhely vezetőjeként három fő projektje a Kereszténység és Emberi jogok, a Vallás és Társadalom, valamint a Film és Társadalom. Az állam- és jogtudományok területén elsősorban társadalomelméleti, állam- és jogbölcseleti, filozófiai és jogászi etikai kérdésekkel foglalkozik, doktori (PhD) dolgozatát a közvetítés (mediáció) és a szelíd viszálykezelés témakörében védte meg. Jelenleg könyvet ír a kereszténység és az emberi jogok kapcsolatáról, különös tekintettel a vallásszabadságra. Római katolikus teológusként számos kötet szerzője és szerkesztője magyar és angol nyelven, elsősorban az ökumenikus, valamint a vallásközi párbeszéd területén, másik doktori (PhD) dolgozatát is ebben a témakörben írta. Két év genfi egyetemi képzés után a Pannonhalmi Bencés Főapátságban dolgozott kutatóként, tanított teológiát börtönökben, ökumenikus szervezetek világvezetőségi tagja volt, jelenleg a magyar Vallásközi Párbeszéd Társasága társelnöke. Magyar, esztétika és irodalomtudomány szakos bölcsész, több egyetemen és doktori képzésben tanított vallástudományt és kommunikációtudományt. Szenvedélyesen érdekli a filmművészet, Szőnyi László Gyulával a Tekercs és Tekintet című filmes beszélgetőműsor és a jelenleg köré épülő honlap szerkesztője.


Időpont: 2022. január 31. hétfő 17:00
Helyszín: 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. (Tudomány és Technika Háza) I. em.
 

Felhívjuk figyelmét, hogy az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Programjaink létszámkorláttal valósulnak meg, túljelentkezés esetén a regisztrációs lapok beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe!

A rendezvény a mindenkori járványügyi szabályozások szerint látogatható. 18 éven felüliek kizárólag védettségi igazolvány felmutatásával vehetnek részt a rendezvényen.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Elérhetőség: zalaegerszeg@mcc.hu