Törj ki mégis! - Roma esélyek a XXI. század Magyarországán

Törj ki mégis! - Roma esélyek a XXI. század Magyarországán

Magyarországon a roma lakosság száma egyes becslések szerint meghaladja a 800 000 főt. Közülük sokan szegregált körülmények között, városszéli szegénytelepeken vagy épp a peremvidékek zsáktelepülésein élnek, ahonnan kitörni embert próbáló feladat.

A Kormány 2019. februárjában átfogó programot indított a 300 leghátrányosabb helyzetű település felzárkóztatására, ennek irányítására Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét nevezte ki miniszterelnöki biztosnak. A Felzárkózó települések nevű program a gyermekekre fókuszál, elsősorban arra teremt esélyt, hogy ők már ne szükségszerűen örököljék szüleik sorsát, hanem legyen lehetőségük más életet élni. A kormányzati célkitűzések harmonizálnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjával, melynek célja komplex, többirányú beavatkozásokkal támaszt és reményt vinni ezekbe a közösségekbe.

Az MCC Szociológia Műhelyének rendezvényének első felében e program eredményeiről, a romák kitörési esélyeiről Sztojka Attila országgyűlési képviselő és Vecsei Miklós tartanak előadást.

Ezt követően az MCC Társadalom- és Történettudományi Iskola „Kutassunk együtt! – A kutatás tervezésétől a terepmunkán át a publikációig” kurzusának diákjai– Jereb Botond, Kelemen Hunor és Mányi Rebeka – bemutatják tiszaburai terepkutatásuk eredményeit. Ezt követően Lukács Krisztián diákunk moderálásával kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melynek résztvevői Antal István, az MCC Roma Tehetség Programjának vezetője, Forgács István romaügyi szakértő és Lakatos Hajnalka, a rozsnyói Egészségügyi Szakközépiskola pedagógusa.

17:00 – Megnyitó – Kiss-Kozma Georgina, az MCC Szociológia Műhely kutatója

17:05 – Előadás – Sztojka Attila

17:25 – Előadás – Vecsei Miklós

17:45-18:30 – Az MCC Szociológia Műhelyének hallgatói (Jereb Botond, Kelemen Hunor és Mányi Rebeka) bemutatják Tiszaburán végzett terepkutatásuk eredményeit

18:30-19:30 – Kerekasztal-beszélgetés Antal István, az MCC Roma Tehetség Programja vezetője, Forgács István romaügyi szakértő, valamint Lakatos Hajnalka roma származású felvidéki pedagógus részvételével, Lukács Krisztián hallgatónk moderálásával

19:30-19:35 – Zárszó – Kiss-Kozma Georgina


Dátum: 2022. május 31. (kedd) - 17:00
Helyszín: Scruton MCC - 1113 Budapest, Tas vezér u. 3-7.