MIGRÁCIÓ – Esély vagy veszély?

MIGRÁCIÓ – Esély vagy veszély?

Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a zalaegerszegi Mathias Corvinus Collegium április 25-én megrendezésre kerülő szakmai programjának regisztrációs felületén.

Felhívjuk figyelmét, hogy az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Programjaink létszámkorláttal valósulnak meg, túljelentkezés esetén a regisztrációs lapok beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe!

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

További információ: zalaegerszeg@mcc.hu

A Programról:
MIGRÁCIÓ – Esély vagy veszély?

A 2015-ös migrációs- és menekültválság óta a bevándorlás kérdése a politikai és szakmai viták középpontjában áll Európában, majd a 2022-es ukrán háború és a több millió menekült érkezése tovább erősítette a téma iránti érdeklődést. A kerekasztal-beszélgetésen a következő kérdéseket járjuk körül: Milyen különbség és összefüggés látható a reguláris és irreguláris migrációs folyamatok között? Miben hasonlít és miben különbözik a 2015-ös és a 2022-es válság? Milyen mértékben tudnak hatni a bevándorlásra a nemzeti és európai szintű politikai döntések és stratégiák? Nyitnak vagy zárnak-e egyes európai országok? Mit üzennek nekünk a számok, és mennyire hihetünk nekik? Illetve, hol és mikor működik az integráció és mikor jár kudarccal?


Előadók:
Marsai Viktor, az MCC Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója


Marsai Viktor 2008-ban diplomázott az ELTE BTK történelem-esztétika szakpárján, majd 2010-ben másoddiplomát szerzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen biztonság- és védelempolitikából. 2008-tól kezdve az ELTE Történettudományi Doktori Iskolájának ösztöndíjasa, a szomáliai államépítéssel foglalkozó disszertációját 2014 tavaszán védte meg. 2010-2011 között a Honvédelmi Minisztérium munkatársa. 2012-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főállású munkatársa először tanársegédként, 2016-tól egyetemi adjunktusként, majd 2021-től egyetemi docensként. 2017 márciusától az NKE-n működő Afrika a globalizált világban Ludovika Kutatócsoport vezetője és ebben az évben elnyerte az MTA Bolyai János Kutatási ösztöndíját. 2017 szeptemberétől a Migrációkutató Intézet részmunkaidős munkatársa, 2019 októberétől kutatási igazgatója. Marsai Viktor fő kutatási területe az afrikai migrációs folyamatok vizsgálata, illetve a migráció biztonságpolitikai vonatkozásai.


Kováts András a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója

Kováts András szociálpolitikus és gyógypedagógus végzettséggel rendelkezik. A Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségszociológiai és Antropológiai Osztályának tudományos segédmunkatársa. Kutatási területei a nemzetközi migráció, a bevándorlás- és menekültpolitika és a társadalmi integráció. 1995 óta tagja a Menedéknek, amely már több, mint két évtizede foglalkozik a Magyarországra bevándorló, illetve innen elvándorló hazai és külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével szociális, oktatási és kulturális programjain keresztül. Kezdetben projekt- és programvezetőként, 2003 óta operatív igazgatóként segíti az egyesület munkáját.

A beszélgetést moderálja: Tóth Bettina, az MCC Migrációkutató Intézet junior kutatója

Tóth Bettina a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett alapszakos diplomát nemzetközi biztonság- és védelempolitika szakon 2020-ban, jelenleg az NKE nemzetközi közszolgálati kapcsolatok mesterszakán végzős hallgató. Egyetemi tanulmányai alatt szakkollégiumi gazdasági alelnökként is tevékenykedett, valamint gyakornokként segítette többek között a Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet és az Európa Stratégia Kutatóintézet munkáját. Jelenleg utóbbi intézmény kutatója az Európai Unió zöld politikájának monitorozása tekintetében. A Migrációkutató Intézethez 2022 márciusában csatlakozott. Főbb kutatási területei közé tartozik Németország kül- és biztonságpolitikája, valamint a német nyelvű területek migrációs folyamatai.


Időpont: 2022. április 25. hétfő 17:00
Helyszín: 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. (Tudomány és Technika Háza) I. em.