Neurodiverzitás az oktatásban: A sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók megértése és támogatása

Neurodiverzitás az oktatásban: A sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók megértése és támogatása

Dátum: 2024 június 6. 16:00-17:30

Helyszín: Bakócz Tamás terem

Előadó: Dr. Gyarmathy Éva Szilvásy Zsuzsanna Dr. Keszeg András

Leírás : A mai oktatási környezetben a gyermekek sokfélesége változatos, a képességek, erősségek és kihívások széles spektrumot ölelnek fel. Ahhoz, hogy az oktatási intézményekben olyan befogadó környezetet hozzunk létre, amely minden gyermek számára biztosítja a fejlődés lehetőségét, elengedhetetlen, hogy elmélyítsük az SNI-vel kapcsolatos ismereteinket. Rendezvényünk három kulcsfontosságú területre összpontosít: autizmus, ADHD, valamint egyéb specifikus tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek, mint például diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia.

Várunk kerekasztal-beszélgetésünkre, amelyen meghívott szakembereink segítenek kiigazodni a sajátos nevelésű igényű tanulók igényeinek megértésében! Várunk, ha érdekel:

  • hogyan lehet azonosítani az idegrendszeri fejlődési zavarok tüneteit az osztályteremben és a hétköznapokban,
  • milyen módszerek segítik a befogadó környezet kialakítását,
  • milyen kihívásokkal szembesülnek a pedagógusok és a szülők az oktatási környezetben,
  • miképp elérhetők a speciális óvodák, iskolák és egyéb támogató szolgáltatások a diagnosztizált gyermekek számára.

Szilvásy Zsuzsanna: Az érdekvédelemben dolgozik, a Mars alapítvány alapítója és ügyvezetője, volt már az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége) elnöke, vezetett bentlakásos intézményeket és részt vett a kitagolásukban. Nemzetközi szinten az Autism Europe elnökeként képviselt több millió autista embert és tapasztalati szakértője a WHO-nak.

Dr. Gyarmathy Éva: Klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa, egyetemi tanár, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója, több egyetemen óraadó. Harminc éve foglalkozik a neurodivergens fejlődéssel, így az átütő vagy többszörös különlegességű tehetség, a tanulási, figyelem-, hiperaktivitás- és autizmuszavar spektrumok területével. Megalapította az Atipikus Fejlődés Módszertani Központot, és szakmai támogatásával a gyakorlatban is megjelennek a 21. század kihívásainak megfelelő módszerek.

Dr. Keszeg András: Gyermek- és ifjúságpszichiáter, jelenleg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati intézet Autizmus Diagnosztikus és Terápiás Centrumának osztályvezető főorvosa. Munkája során háromtól tizennyolc éves korig diagnosztizálja, valamint kezeli pácienseit. Kiemelt érdeklődési területét az idegrendszeri fejlődési zavarok, a hangulatazavarok és a szorongásos zavarok képezik.


Honnan értesült az eseményről (Email, Facebook Esemény, Személyes meghívás, Telefonhívás) ?
Email
Facebook
Személyes meghívás
Telefonhívás