Merre tovább, Kárpátalja? - Magyarok a háború előtt, alatt és után

Merre tovább, Kárpátalja? - Magyarok a háború előtt, alatt és után

Oroszország 2022. február 24-én indított Ukrajna elleni támadása egész Európát megrázta, a kárpátaljai magyarokat azonban különösen érzékenyen érintette. Bár konkrét harci cselekmények mindmáig nem zajlottak a magyarok lakta régióban, az ukrán állam soviniszta kisebbségpolitikáján csak súlyosbított a háború.

Anyanyelvi oktatás és sajtó működtetése, kisebbségi szabadságjogok, önrendelkezéshez való jog - Európa más részein természetes, Kárpátalján azonban sok esetben még a kivívandó vagy megvédendő jogok listáján szerepelnek, márpedig alkalmazásuk elengedhetetlen a magyar közösség fennmaradása szempontjából.

Miként változtatta meg a kárpátaljai magyarok életét a háború? Milyen jövő vár a szülőföldjükön maradt magyarokra? A felfokozott soviniszta hangulatban van egyáltalán esély az értelmes párbeszédre? Mihez kezd a magyarokkal az ukrán nacionalizmus?


Ezekről, s még sok más, a kárpátaljai magyar testvérek mindennapjait formáló kérdésről beszélgetünk majd Demkó Attilával, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjével és Dobsa Istvánnal, az MCC Janus Pannonius Programjának vezetőjével, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnökével. Az est moderátora, Pomichal Krisztián, az MCC felvidéki ügyekért felelős igazgatója.

HOL?: Zichy-pont, Župná 1044/9, Komárom
MIKOR?: 2023. november 30. 17:30

A rendezvény díjtalan! Kérjük, a regisztrációval segítse szervezői munkánkat!