A Nobel-díj hatása a tehetséggondozásra

A Nobel-díj hatása a tehetséggondozásra

Az idei év kiemelkedő sikereket hozott a magyar tudomány számára: Karikó Katalin az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért, míg Krausz Ferenc az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat. Szakmai pályájuk, kutatómunkájuk, tudományos elismertségük és emberi hozzáállásuk is példaképként állítható a felnövekő generáció számára és újabb lendületet adhat a hazai tehetséggondozásnak is.
Mit jelent a magyar tudományos közélet számára, hogy két Nobel-díjassal is gazdagodhatott az ország? Jelenthet-e közvetlen inspirációt a fiatal tehetségek, kutatók számára és mit üzenhet ez a tehetséggondozásnak? Ezekről a kérdésekről is szó lesz az MCC szegedi képzési központja és a Szegedi Tudományegyetem által szervezett szakmai eseményen, amelyen Karikó Katalin vesz részt online.
A Nobel-díjas magyar tudóssal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese és az szegedi MCC két hallgatója, Matus Anna (SZTE, ÁOK) és Vodila Bence (SZTE, GTK) beszélget.

Résztvevők:

Prof. Dr. Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus (online)

Dr. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese

 

Köszöntőt mondanak:

Dr. Asztalos Kata, az MCC szegedi képzési központjának képviselet-vezetője

Dr. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese

Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettese

 

Időpont: 2023. november 22. (szerda) 16:45 – 18:00

Helyszín: Szeged, Móra Ferenc Múzeum, Díszterem