Nekünk Róma kell? – Mit üzen az ókor napjainknak?

Nekünk Róma kell? – Mit üzen az ókor napjainknak?

Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központ előadásának regisztrációs felületén.


A PROGRAMRÓL:

Időpont: 2023. november 29. (szerda), 17:00 óra
Helyszín: MCC pécsi képzési központ (7622 Pécs, Czinderi u. 6.)

Manapság nem sokan gondolják azt, hogy a történelemből bármit is lehet tanulni. Minél régebbi korokra megyünk vissza, annál inkább igaz ez a megállapítás. Pedig a valóság az, hogy a történelem folyamatosan velünk él: hogy az órát 60 percre és a kört 360 fokra osztjuk, Babilóniából ered; a smink és a házimacska Egyiptomból származik; a görögöktől kaptuk a filozófiát és a demokráciát; és végül itt van Róma: a valaha volt leghosszabb életű birodalom, amely bizonyos szempontból minden későbbi birodalom mintájául szolgált. Kevesen tudják, hogy az Egyesült Államok politikai rendszere a köztársasági Róma államformájának adaptációja; Augustus principátusát pedig számos európai uralkodó tartotta példaképének. De a zsidóság és a kereszténység gyökerei is az ókorba nyúlnak vissza, aminek ismerete nélkül a jelen konfliktusait sem tudjuk helyesen értelmezni.

Hogyan jelenik meg az ókor az iskolai történelemórákon? Mi szerepel a tankönyvekben és tantervben? Mit tanulhatunk az ókor klasszikus kultúráiról, történti eseményeiről, személyeiről?A beszélgetés során az ókor tanításának köznevelési pozícióit, tartalomszabályozási környezetét, potenciális lehetőségeit és jógyakorlatait járjuk körül Prof. Dr. Grüll Tiborral, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárával. Az esemény moderátora Fodor Richárd, az MCC Tanuláskutató Intézet kutatásvezetője.
 
Grüll Tibor a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének vezetője, egyetemi tanár, az MTA doktora. Eddig 13 önálló monográfiája és mintegy 300 cikke jelent meg Rómáról, valamint az ókori zsidóságról és kereszténységről.

Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

További információ: pecs@mcc.hu