Őseim földje könyvbemutató – A Kálnoky család története (Pécs)

Őseim földje könyvbemutató – A Kálnoky család története (Pécs)

Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központ előadásának regisztrációs felületén.

A PROGRAMRÓL:

Időpont: 2023. december 6. (szerda), 17:00 óra
Helyszín: MCC pécsi képzési központ (7622 Pécs, Czinderi u. 6.)

Előadó: Boris Kálnoky (A könyv szerzője, az MCC Médiaiskola vezetője)

„Az ember néha belép egy kapun, és nem is sejti, hogy mindent maga mögött hagy; kifelé már csak egy új világba vezet az út” - írja könyve elején a hazánkban élő neves újságíró, Boris Kálnoky. Pontosan így történt ez az ő esetében is, mikor a rendszerváltás idején ellátogatott családja régi erdélyi birtokára, és ezzel élete új fordulatot vett.
A kőröspataki gyökerű nemesi família, a Kálnokyak históriája végigkíséri a letűnt századok erdélyi, illetve osztrák-magyar történelmét. Ha a család tagjai nem is tartoztak mindig az események fő formálói közé, katonaként, politikusként többnyire ott voltak hazánk múltjának főbb fordulópontjainál, háborúinál.
A forgatagos 20. század azonban sok más honfitársunkéhoz hasonlóan ezt a családot is szétzilálta, s tagjait arra kényszerítette, hogy életüket gyökereiktől távol folytassák. Múltjuk azonban búvópatakként tovább kísérte őket, erdélyi látogatásakor pedig maga a szerző is rácsodálkozott ősei gazdag örökségére. Ezért döntött úgy: a múltnak kútjába leereszkedve fölfedezi családja sokfelé ágazó történetét, hogy ezáltal jobban megérthesse magát, saját útját, génjeiben továbbélő örökségét is.
Szellemi felfedezőútjából született e lebilincselő történet, mely egyszerre szól a hazakeresésről, a viharos közép-európai történelemben helytállni próbáló férfiakról és a hajdanvolt idők utáni nosztalgikus vágyódásról.

Boris Kálnoky székely apa és sziléziai anya gyermekeként született Németországban. Élt az Egyesült Államokban, Hollandiában, Franciaországban. Ezt követően Hamburgban hallgatott politológiát, majd a Die Welt német lap szerkesztőségében helyezkedett el, valamint haditudósítóként dolgozott. A rendszerváltozás után magyar gyökerei hazahúzták. Budapestre költözött és szabadúszó újságíróvá vált. Jelenleg az MCC Média Iskola vezetője.


Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

További információ: pecs@mcc.hu