Itthon,otthon Pécs

Itthon,otthon Pécs

Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központ előadásának regisztrációs felületén.A PROGRAMRÓL:

Időpont: 2023. szeptember 20. (szerda), 17:00 óra
Helyszín: MCC pécsi képzési központ (7622 Pécs, Czinderi u. 6.)

A 2011-es népszámláláson – a legnagyobb létszámú közösséget, a romákat nem számolva – közel 330 000 honfitársunk vallotta magát valamely nemzetiségi közösséghez tartozónak. A hazai népesség korfáját tekintve ebből az adatból arra következtethetünk, hogy mintegy hatvanezer, nemzeti kisebbségi identitással (is) bíró 15-29 éves fiatal él hazánkban.
Míg az utóbbi másfél évtizedben fokozott figyelem irányult a határainkon kívül élő, elszakított nemzetrészekre, a hazánkban élő nemzetiségek kultúrájáról, nyelvük és identitásuk megőrzéséről kevesebb szó esik a közbeszédben. Még kevésbé tud arról az átlagemberek, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok hogyan szerveződnek közösséggé és kapcsolódnak be a közéletbe a saját településükön vagy országos szinten. Pedig a velünk élő nemzetiségek hagyományai, nyelvei mind-mind Magyarország kultúráját gazdagítják, ezért mindannyiunk érdeke, hogy generációról generációra hagyományozódva a jövőben is velünk legyenek. Erről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel szeptember 26-i eseményünkön.

Résztvevők:

  • Jordán Blanka – elnök, Magyarországi Németi Fiatalok Közössége
  • Krkeljics Mirkó Mitár – elnök, ZORA – Magyarországi Szerb Fiatalok Egyesülete
  • Kőszegi Krisztián – A Pécsi Evangélikus Roma Szakkolégium munkatársa
  • Blazsetin Vjekoslav – szakmai munkatárs, Collegium Croaticum, egyetemi tanársegéd, PTE BTK Horvát Tanszék
Moderátor: Sullivan Ferenc – kutató, Ifjúságkutató Intézet


Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

További információ: pecs@mcc.hu