Hadifoglyok kiállítás

Hadifoglyok kiállítás

Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központ előadásának regisztrációs felületén.


A PROGRAMRÓL:

Időpont: 2024. január 17. (szerda), 17:00 óra
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza (7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8.)

2024.01.17. (szerda) 17:00

Gyóni Géza, Rákosi Mátyás, Kuncz Aladár, Nagy Imre – ami ezeket a neveket összeköti, az az első világháború nyugtalanító problémáinak egyik legdrámaibb, legtöbbeket érintő fejezete: a hadifogság. Kevés magyar család van, amelyiket ne sújtotta volna. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban – Szibériától Szardíniáig. A nagy háború hadifogsága, amely a „táborok évszázadának” nyitánya volt, Magyarországon mégis mostoha területe a tudományos kutatásnak és az emlékezeti kultúrának még ma is. Ezt az adósságot szeretné törleszteni az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kiállítása a multimédia korszerű eszközeivel és a magyar művelődéstörténetben először, reprezentatív módon feldolgozva a fogolykérdés legfontosabb stációit.

Résztvevők:
-Dr. Margittai Gábor (igazgató, Nemzeti Összetartozás intézet)
-Prof. dr. Hornják Árpád (tanszékvezető, PTE-BTK Modernkori Történeti Tanszék
-Vértesi Lázár (levéltáros, MNL Baranya Vármegyei Levéltára)
-Mieth Péter (moderátor, történész hallgató, MCC-s diák)


Szeretettel várjuk ingyenes rendezvényünkön!

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

További információ: pecs@mcc.hu