Építészet a modern(izmus) után - konferencia

Építészet a modern(izmus) után - konferencia

2023. november 29. 9.00 – 17.00
MCC Scruton, 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

Az MCC és a Scruton közös szervezésében megrendezésre kerülő egésznapos konferencia a poszt-posztmodern időszak építészeti kérdéseire és tendenciáira igyekszik reagálni. A modern építészet száz éves története sok tanulsággal szolgált, de legfőképpen talán a múlt ismeretének megkerülhetetlenségére hívja fel figyelmünket. Konferenciánk előadói arra keresik a választ, hogy milyen utak és lehetőségek állnak napjaink építészei előtt. Tanulni a múltból, de a jövőre fókuszálva alkotni.

Robert Adam angol építész a The International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism (INTBAU) alapítója, az általa vezetett cég a neoklasszicista épületeiről vált ismertté. A reggeli blokk végén Stephen Sholl az MCC munkatársa a közelmúltban elkészült, a magyarok építészeti preferenciáira rákérdező reprezentatív közvéleménykutatás eredményeit ismerteti.

Hörcher Ferenc és Windháger Ákos a Scruton-i szépségeszmény megnyilvánulási lehetőségeiről beszélnek más-más, aspektusból.

A délutáni programban Turi Attila az MMA elnöke és Gutowski Robert, a Budavári Palota rekonstrukciójának tervezője építészeti ars poetica-jába enged betekintést. Lőrincz-Jáger Orsolya az MCC munkatársa az intézmény által tervezett építési beruházások szellemi hátterét ismerteti, Lánszki Regő államtitkár pedig a most formálódó építészeti törvény alapvetésiről beszél.

Az eseményt kerekasztalbeszélgetés zárja. Az előadás első fele angol nyelven fog zajlani amihez tolmácsolást biztosítunk.

Program:

09:15 Köszöntők – Lánczi Péter (MCC főigazgató helyettes), Erhardt Gábor (MCC Építészet és emlékezet műhely vezetője)

09:30 Robert Adam (Robert Adam Architectural Consultancy alapító): Beauty, Community and Comprehension

10:30 Joseph Jutras (Institute of Traditional Architecture. alapítója, amely szervezet a hagyományos és klasszikus tervezési elvek közérthető népszerűsítésével foglalkozik): The case for traditional/vernacular architecture

11:30 Kávészünet

11:45 Hörcher Ferenc (NKE Politikai és Államelméleti Kutatóintézet intézetvezető, egyetemi tanár): Scruton's interpretation of the classical aesthetic principles of architecture

12:15 Windhager Ákos (PPKE oktató, MMA MMKI tudományos főmunkatárs, Hungarian Scruton Hub kulturális menedzser): The interaction bewtween architecture and music in Scruton's concept with Hungarian example of Makovecz's Pavilion of Seville in Terényi's concerto.

12:45 Ebédszünet

13:45 Jáger-Lőrincz Orsolya (MCC építési beruházási igazgató): A közösség értékteremtő és térformáló szerepe - Az MCC építési beruházásai

14:15 Gutowski Robert (Robert Gutowski Architects ügyvezető): Építészet és értékválasztás - bemutatkozás

14.45 Kávészünet

15:00 Turi Attila (Magyar Művészeti Akadémia elnök): Organikus regionalizmus - bemutatkozás

15:30 Lánszki Regő (Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkár): Az új építészeti törvény

16:00 Kerekasztal beszélgetés (Turi Attila, Lánszki Regő, Gutowski Robert, Erhardt Gábor)

17.00 Zárás