Ausztrál, brit, amerikai érdekszövetség a globális küzdőtéren – Miért fontos figyelnünk az indiai-csendes-óceáni térségre?

Ausztrál, brit, amerikai érdekszövetség a globális küzdőtéren – Miért fontos figyelnünk az indiai-csendes-óceáni térségre?Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a zalaegerszegi MCC június 20-án 17:00 órakor megrendezésre kerülő szakmai programjának regisztrációs felületén.
Felhívjuk figyelmét, hogy az eseményen történő részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Programjaink létszámkorláttal valósulnak meg, túljelentkezés esetén a regisztrációs lapok beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe! A programváltozás jogát fenntartjuk.

További információ: zalaegerszeg@mcc.hu


A programról:

Az Egyesült Államok és Kína között kibontakozó új hidegháborúban a gazdasági vetélkedés mára nyíltan ideológiai rivalizációval párosul. Megkezdődött a nyugati- és a keleti-központú világ határainak kijelölése, amely kihat a globális gazdasági és politikai kapcsolatokra, együttműködésekre is. A formálódó új világrendben felértékelődhet a földrajzi régiók, különösen az indiai-csendes-óceáni térség politikai, gazdasági és védelempolitikai együttműködése, ami a globális küzdőtéren erősítheti egyes államok közös érdekérvényesítését, akár más államok kárára is.

2021. szeptember közepén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália bejelentette az AUKUS háromoldalú biztonsági szerződés aláírását. A védelmi szerződés – ami csúcstechnológiához juttatja Ausztráliát – nyíltan Kína regionális térnyerését hivatott megakadályozni. Az előadás az angolszász államok együttműködésének történetét, az AUKUS megalakulását és lehetőségeit tekinti át az indiai-csendes-óceáni térség viszonyainak, valamint Kína és az Egyesült Államok törekvéseinek tükrében.

Előadó:

Dr. Szeghő Patrik zentai születésű történész, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója, a délszláv területek szakértője. Korábban a Balassi Intézet, majd a jogutód Magyar Diplomáciai Akadémia munkatársa volt, ahol az oktatási feladatok mellett képzésvezetői feladatokat is ellátott. Felsőfokú tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen, illetve a Közép-Európai Egyetemen végezte, az angol nyelven, brit-délszláv témakörben megírott doktori értekezését pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen védte meg 2018-ban. Kutatási és érdeklődési területe a politikafilozófiát, a diplomácia-, a társadalom-, valamint eszmetörténetet fedi le. Alapítója és egykori szerkesztője az Újkor.hu – A velünk élő történelem nevű ismeretterjesztő online magazinnak. A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetének és a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajz Doktori Iskolájának óraadója. Tagja a Szent György Rend – A Habsburg-Lotaringiai Ház európai rendjének. Hobbijai közé tartozik a gasztrotörténet, továbbá a sztenderd és latin táncok.


Időpont: 2023. június 20. kedd 17:00 óra
Helyszín: 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. (Tudomány és Technika Háza) I. em.