A XXI. század krízise – Itt a háború kora?

A XXI. század krízise – Itt a háború kora?

Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a zalaegerszegi MCC február 12-én 17:00 órakor megrendezésre kerülő szakmai programjának regisztrációs felületén.

Felhívjuk figyelmét, hogy az eseményen történő részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Programjaink létszámkorláttal valósulnak meg, túljelentkezés esetén a regisztrációs lapok beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe! A programváltozás jogát fenntartjuk.


További információ: zalaegerszeg@mcc.hu

A programról:
 
Vajon milyen hatalmi folyamatok határozzák meg a nemzetközi rendszert és az egyes nemzetállamok sorsát a következő időszakban?

A Magyarországtól távol vagy éppen a szomszédunkban zajló háborús események jelentős hatással vannak a világrendre, amelynek változása folyamatos és erősíti vagy éppen gyengíti az egyes térségben zajló folyamatokat.
Az ázsiai óriás, Kína az USA helyére törekszik, mialatt Amerika az egyre éleződő belső megosztottságon igyekszik úrrá lenni. Oroszország háborúja újjáéledéshez vagy hatalmi pozícióvesztéshez vezet? India erősödik, ugyanakkor Pakisztánnal egy nukleáris háború is fenyeget. Afrikában a három évtized alatt megduplázódott népesség ellátása okozhat problémát. Kérdés az is, merre tart Európa: létrejöhet-e a szuperállam, szétesik az Unió vagy kialakulhat valamilyen kompromisszum a különböző törekvések között?
Hogyan alakul a világrendet (át)alakító térségek sorsa és hogyan hat ez az egyes térségekben élők mindennapjaira?
Erről, és magáról a háborúkról tart előadást Demkó Attila a zalaegerszegi MCC-ben.

Előadó:

Dr. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője


A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem történelem és politikaelmélet szakán végzett 2000-ben. 2008-ban védte meg summa cum laude a XX. századi ír nemzeti küzdelmeket feldolgozó doktori disszertációját az ELTE új- és jelenkori egyetemes történelemmel foglalkozó doktori programjában. Egyetemi tanulmányain kívül további tanulmányokat folytatott a biztonságpolitika területén: 1997 és 1998 között részt vett a Manfred Wörner Alapítvány egy éves védelem- és biztonságpolitikai kurzusán, Budapesten. 2004 és 2005 között vett részt Svájcban a Genfi Biztonságipolitikai Központ két féléves nemzetközi biztonságpolitikai képzésén. Kutatási területe és záró dolgozatának témája Európa jövőbeli biztonsági környezete volt. 2006-ban részt vett a Pekingi Nemzetvédelmi Egyetem keleti-ázsiai biztonságról szóló két hónapos képzésén. Biztonságpolitikai tanácsadóként kezdte karrierjét a Miniszterelnöki Hivatal Biztonság- és Védelempolitikai Államtitkárságán 1999-ben. 2002 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályán dolgozott referensként. 2010-től 2012-ig a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési Főosztály főosztályvezetője volt. 2012 és 2014 között Brüsszelben Magyarország NATO Állandó Képviseleténél a Védelempolitikai Részleget vezette. 2014 és 2018 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának vezetője volt. 2018-ban jelent meg Máglyatűz című könyve, amely Közép- és Kelet-Európa nemzetiségi és geopolitikai konfliktusait dolgozza fel egy fiktív történet keretében. A könyv további kiadásai 2018 végén és 2019-ben jelentek meg. Gyulai György társszerzőségével szintén 2020-ban jelent meg Napról napra Trianon című könyve. 2018-tól a Mandiner állandó szerzője. 2005-ben és 2009-ben megkapta a Honvédelemért Kitüntető Cím III., majd II. osztályát, 2014-ben pedig a NATO-ban végzett munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök tüntette ki a magyar NATO tagság 15. évfordulója alkalmából.


Időpont: 2024. február 12. hétfő 17:00 óra

Helyszín: 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. (Tudomány és Technika Háza) I. em.