A V4 múltja, jelene – és jövője?

A V4 múltja, jelene – és jövője?


Kedves Érdeklődő!

Sok szeretettel köszöntjük a zalaegerszegi MCC szeptember 18-án 17:00 órakor megrendezésre kerülő szakmai programjának regisztrációs felületén.

Felhívjuk figyelmét, hogy az eseményen történő részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Programjaink létszámkorláttal valósulnak meg, túljelentkezés esetén a regisztrációs lapok beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe! A programváltozás jogát fenntartjuk.

További információ: zalaegerszeg@mcc.hu


A programról:

A Visegrádi Csoport (V4) idén ünnepelte megalakulásának 32. évfordulóját. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia rendkívül változatos évtizedeket tudhat maga mögött a regionális együttműködés terén. Az EU- és NATO-csatlakozás kulcsfontosságú célkitűzésének elérése mellett fontos sikereket tudnak felmutatni olyan területeken is, mint a migráció, de hullámvölgyek – sőt, „tetszhalott” periódusok – egyaránt előfordultak Visegrád történetében. Egyes politikusok és elemzők nem egy alkalommal eltemették már a platformot – legutóbb épp az orosz-ukrán háború kapcsán, amely valóban kitapintható feszültséget eredményezett a magyar és a másik három visegrádi kormány között. Milyen állapotban van ma a V4? Tényleg ennyire rossz a helyzet, s ha igen, van-e kiút? Hogyan befolyásolják a mindenkori lengyel-magyar kapcsolatok a V4 aktivitását? Rendezvényünkön ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ Janik Szabolccsal, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanárával. 

Előadó:

Janik Szabolcs, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára


Janik Szabolcs diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte: 2009-ben végzett a Társadalomtudományi Kar politológia alapszakán, majd 2012-ben ugyanitt fejezte be a politikatudomány mesterszakot. A Corvinus Közgazdaságtudományi Karán szintén 2012-ben végzett, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon mint nemzetközi gazdasági elemző. 2012-től a Közpolitikai Kutatások Intézetében dolgozott makrogazdasági elemzőként, munkakörében a hazai és nemzetközi makrogazdasági folyamatokat elemezte – különös tekintettel a magyar fiskális és monetáris politikai aspektusokra –, illetve döntés-előkészítői háttéranyagokat készített. 2014 második felében a Külügyi és Külgazdasági Intézetben hazánk külpolitikai és külgazdasági törekvéseinek szempontjából releváns elemzőmunkát végzett. Ezt követően közel másfél évet dolgozott a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol a magyar külképviseletek által írt jelentésekből készített elemzéseket a minisztérium döntéshozóinak, illetve részt vett a szervezeti egysége által kezdeményezett projektek koordinálásában. A közigazgatásban töltött évei alatt közigazgatási alap- és szakvizsgát tett. A Migrációkutató Intézetben a migráció – elsősorban hazánkra és az Európai Unióra gyakorolt – gazdasági hatásaival és összefüggéseivel foglalkozik. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájában.
Időpont: 2023. szeptember 18. hétfő 17:00 óra
Helyszín: 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. (Tudomány és Technika Háza) I. em.